Fındığı tarladan itibaren izlemeli ve sert kabuklarından ayrılması sırasında iç meyvesinin zedelenerek hasar görüp aromasını kaybetmesini önleyici tedbirler almalı ve uzun süre dayanıklı kalması için metotlar geliştirmelidir.
Fındığın sert kabuklarını dondurarak sertleştirmeli ve böylece iç fındığa zarar vermeden kırılmasını sağlamalıdır. Sağlam fındık ve özelliğini kaybetmiş fındık tanımlarını birbirinden ayrılmalı, hangi fındıkların hangi aroma maddelerine sahip olduğu da araştırılmalıdır. Bu aromaların sahip olduğu fındıkların seçilmesi ile aromaları kaybetmeden ürünü içerisinde kullanmak için kavurma metotları geliştirilmelidir. Farklı tipteki fındıklarda standardizasyon yapılıp hangi fındıkların hangi reçetelere uygun olabileceği belirlenmelidir.
Fındık kavurma işlemi neden ve nasıl yapılıyor?
Çikolata ve türevi ürünlerde, kavrulmuş ve çeşitli formlarda işlenmiş fındıklar kullanılmaktadır (fındık füresi, kıyılmış, yarımlanmış, bütün kavrulmuş ve beyazlatılmış fındık vb). Fındık bitkisinden toplanan fındık meyveleri ortalama %6 nem içerir. Kavrulma işleminde fındığın aroması zenginleşir. Zira kavrulma sırasında fındığın içerdiği su uçurulmuş olur. Aroma, yağ fazında yoğunlaşır.
En Uygun Fındık Kavurma İşlemi Nasıl Yapılıyor? Bunun faydaları nelerdir?
Fındık kavurma sırasında uygulanan özel yöntemler vardır. Her firma kendine özel bir yöntemi uygular ve kendi lezzet ve aromasını tutturmaya gayret eder. Bu yöntemler sayesinde kavrulma sırasında fındığın yapısının bozulması engellenir ve aroması hapsedilerek korunur.
0 yorum:
Yorum Gönder